27 January 2007

På tide med litt Palestina


Har snart vært 2 måneder i Colombia nå. 2 måneder med politisk undertrykking, drapstrusler mot vennene mine, internt fordrevne i alle rom jeg går inn i, uteliggere på alle gatehjørner, slum som skriker mot meg, bydeler/flyktningleire uten vann eller strøm og livsfarlig kamp for grunnleggende rettigheter som retten til utdanning, helse, mat og et hjem, og ikke minst, retten til å kjempe.

Colombia har sitt å stri med.

Men i dag vil jeg vie en post til Palestina. Fordi det er enda verre i Palestina. Og fordi det er verre der fordi verdens ledere synes at det skal være sånn. Om Norge ville kunne vi opphevet boikotten av den palestinske regjeringa i morra. Det ville utgjort en forskjell for folk i Palestina. Det er et lite skritt, og selvfølgelig ikke tilstrekkelig. Men det er et latterlig enkelt lite skritt som kan gjøre situasjonen litt bedre for en del av de som har det aller verst i verden nå for tida.

Vil oppfordre alle til å lese følgende bloggpost av Leila Haddad, palestiner fra Gaza som Fellesutvalget for Palestina inviterte til Norge i oktober.

Hamas in power: one year on

Les den, og spre den til alle de du kjenner som sier at "uff, dette med Midtøsten er så vanskelig". Det er ikke vanskelig. Det er veldig lett.

Er det riktig å sperre 4 millioner uskyldige mennesker inne bak murer?

Er det riktig å sanksjonere et okkupert folk fordi de støtter et parti som har kjempet mot okkupasjonen?

Er det riktig å stjele en bondes land fordi en religiøs fundamentalist synes jorda burde være hans?

Er det riktig å frata et helt folk muligheten til å dyrke jorda si, til å lage produkter for eksport, til å besøke sine slektninger, til å komme seg på jobb, til å føde på sykehus, til å ha håp for framtida?

Nei, det er ikke det.

Er det riktig å støtte opp om den politikken som setter palestinerne i denne situasjonen?

Er det riktig å låne ut våpen til den hæren som iverksetter politikken?

Er det riktig å investere oljeformuen vår i den staten som bryter samtlige av de konvensjonene som slår fast palestinernes rettigheter?

Er det riktig å kjøpe varer som bidrar til å holde Israels økonomi i gang, og gjør det mulig å fortsette å investere i krigføring og murbygging?

Nei, det er ikke det.

Det er okkupanten som må boikottes, ikke de okkuperte.
Her i Colombia er det mange som spør meg om Palestina. Jeg går jo rundt med Palkoms grønne T-skjorte, Palestinaskjerfet jeg fikk da jeg var i Palestina i fjor sommer, har Handala rundt halsen og palestinsk flagg på sekken. Og til tross for at folk er religiøse som bare det og tror Midtøsten-konflikten mest har noe med Bibelen å gjøre, så skjønner de ganske fort hva det dreier seg om når jeg begynner å fortelle. Hvorfor skal det da være så vanskelig for høyt utdannete, velinformerte nordmenn å fatte at dagens norske politikk er det verste vi kan foreta oss?

2 comments:

Comrade Arnfinn said...

Dessverre har det nok noe med vår Europeiske historie å gjøre. Vi har en historie som undertrykkere, vi har ikke selv vært undertrykt.

Jødene har vært undertrykt i Europa, europeere skammer seg for det og kjøper seg god samvittighet ved å gi bort et land som egentlig tilhører et folk de i bunn og grunn ikke bryr seg det spøtt om.

Latinamerikanere har også en fortid som undertrykte. De klarer å se det fra den undertryktes side, fra palestinernes side.

Kan ikke noen komme og okkupere Europa også, slik at vi lærer noe om hvordan det er? Om ikke for anna enn et år, bare sånn at vi lærer oss hva det vil si?

Anonymous said...

Takk for en interessant blogg