05 December 2006

Lovte dere en rapport...

Har lovt en rapport fra PDA-kongressen... Nå er klokka tolv, men det får så være, sove kan man gjøre på gamlehjemmet.

PDA er det nye venstrepartiet i Colombia, Polo Democratico Alternativo, eller på godt norsk den alternative demokratiske fronten. Mens venstresida i Colombia stort sett har båret preg av å være både splitta og liten, og ikke minst politisk forfulgt, innebærer stiftelsen av PDA og den nå nettopp gjennomførte første kongressen, en reell trussel for Colombias etablissement. I full åpenhet deltok nesten 4000 delegater på den tre dager lange kongressen, på et svært messeområde midt i Bogota. Disse 4000 delegatene, dressa opp med røde stjerner, gule t-skjorter og store smil, ble valgt av over 555.000 colombianere som allerede har meldt seg inn i det nye partiet. Colombia er riktignok et stort land, med nærmere 45 millioner innbyggere, men det er likevel historisk at godt over en prosent av dem deltar i et internvalg i et politisk parti!

Til tross for et visst kaos, sprekk i alle programposter, timeslang matkø og elendig akustikk var det ingenting som kunne frata folk entusiasmen over å være med på kongressen. Det ble fatta vedtak om partiets organisering, om politikken på alle de viktigste politikkområdene, og ikke minst ble det valgt en partiledelse. Mine kamerater her er ganske godt fornøyd, vår liste fikk 33 av ca 260 delegater til landsledelsen og både når det gjelder internasjonal politikk, sosialpolitikk og tilnærminga til regimet i Colombia er det gode vedtak. Det som skapte mest oppheta debatt var temaet om konflikten i landet og hvordan man skal forholde seg til geriljaen og den væpna kampen. For å være helt ærlig er jeg ikke helt sikker på hva vedtaket ble... Men det var veldig interessant å høre debatten og skjønne en del om hvordan geografisk og politisk tilhørighet gjør at folk er frytkelig uenige med hverandre, selv om de alle er del av ei brei venstreside.

Nå sovner jeg snart her jeg sitter, så det får bli alt for denne gang.

Onsdag kveld bærer turen ut av Bogota for å være med på en tredagers lang "skole" som skal gjøre meg og Margarito fra El Salvador i stand til å delta i de poltiske/ideologiske diskusjonene på den "nasjonale kaderskolen" vi skal gå på i hele januar. Spennende =)

God natt! Eller god morgen for dere A-mennesker i Norge som står opp nå!

No comments: