15 December 2006

Saa vakkert, men saa jaevlig


Tirsdag dro vi opp i fjellene utafor Bogota for aa vaere med paa et seminar med en liten gjeng bondeungdommer som er i ferd med aa starte lokallag for kommunistungdom i Sumapaz. Sumapaz er som en kommune, formelt del av Bogota, et par timer utenfor og 1000 meter ovenfor byen.

Paa et ganske svaert territorium bor 2800 boender og 8400 soldater fra den colombianske haeren. 3 soldater pr innbygger... Soldater som trakasserer lokalbefolkninga, hindrer bevegelsesfriheten deres, nekter dem aa frakte jordbruksprodukter ut av omraadet, driver med massearrestasjoner av boendene og innimellom dreper en og annen ungdom... Hvorfor, tenker du kanskje? Forklaringa er veldig logisk: For det foerste har Sumapaz utrolig stor forekomst av en spesiell plante som gjoer luft til vann. (Trekker fuktigheten ut av lufta). Sumapaz er utgangspunktet for flere av Soer-Amerikas stoerste og viktigste elver, for eksempel Rio Orinoco som forsyner hele Venezuela med vann og vannkraft. Og vann er jo framtidas viktigste ressurs. Staten vil derfor kontrollere omradet, og helst kvitte seg med boendene. For det andre er Sumapaz en kommunistisk bastion. Ordfoereren kommer fra kommunistpartiet, og ved presidentvalget i mai fikk venstrekandidaten rent flertall her. Saa staten anklager boendene i Sumapaz for aa staa i ledtog med geriljaen. Befolkninga nektes aa frakte ut sine jordbruksvarer fordi "de sikkert skal gi dem til geriljaen".

Skulle gjerne lagt ut et bilde av de fantastisk flotte ungdommene jeg ble kjent med der oppe, som spurte meg om alt fra norske ku-raser, fjoes og ysting, til hvordan det gikk an aa bo i et land uten gerilja og hva vi gjoer for aa komme oss fram naar det snoer. Men av sikkerhetsaarsaker fikk jeg ikke lov til aa ta bilder av noen.

Men alt i alt var det et utrolig bra besoek. Utrolig goey aa se at ungdommer med mangelfull skolegang med friskt mot kaster seg over Lenins partiteorier. At ungdmmer som knapt har hoert om Norge og som maa spoerre om igjen mange ganger for aa foele seg trygge paa at de har forstaatt hva det betyr at det er fred i Norge, blir synlig inspirert av aa hoere om den kampen SU foerer i Norge. For vi skjoenner at vi foerer samme kamp, enda saa forskjellige forholdene er. Det er inspirerende det!

3 comments:

Anonymous said...

Hei Mali! De har kanskje ikke Norsk rødt fe i Colombia... Hva slags farge har de da?

Et tips: Hvis du har tilgang på Windows finnes det en enkel måte å skrive ÆØÅ selv om de ikke sitter på tastaturet. Gå på "programmer" på startmenyen, let opp "tilbehør" og deretter "systemverktøy". Der finner du verktøyet "tegnkart" som er en oversikt over alle tilgjengelige tegn på pc'en, også ÆØÅ. Kopier den bokstaven du ønsker å bruke, åpne teksten din i Word og trykk "søk og erstatt" på "rediger"-menyen. F.eks. kan du skrive "aa" i søkefeltet og "å" i erstattfeltet - da vil alle tilfeller av aa bli til å.

Det er mye arbeid for liten vinning, men så vet du hvordan det kan gjøres!

Tord Steiro said...

Heisann! Så flott at du får sett deg litt rundt i verden du og, haha!

Det er utrolig hva folk med mangelfull utdannelse kan få til! Det er helt sant, som et snodig eksempel på dette vil jeg nevne en del av de landbruksstudentene jeg møtte i Togo.

For de har også den samme historia, undervisning på et språk de ikke forstår, mange og lange avbrudd i skolegangen, mangelfullt utdannede lærere, og dårlig med undervisningsmateriell. Til tider har de verken skole eller undervisningsmateriell.

Allikevel, de er faktisk studenter! Riktignk har de et formelt universitet å gå til, men det er kanskje ikke så stor forskjell på dem og uutdannede ungdommer i Colombia allikevel, de har jo begge åpnebare evner til å lære, og refleksjonsnivået kan ofte befinne seg langt over politisk uinspirerte Nordmenn, oppfostra på Hotell Cæsar, VG, og 12 år Norsk skolegang.

Agdersosialisten said...

du fikk kanskje ikke med deg det, men RU har allerede utropt bøndene til Ukas dust, så det er åpenbart de er klassefiende uavhengig av hvor "rød" du måtte ha innbilt deg at de er. Men kanskje fjellufta i høyden der har gjort deg heilt tett i pappen.